PECS

PECS er et kommunikationssystem med udveksling af billeder.

PECS

ECS er et kommunikationsredskab, som har været kendt og brugt i USA i mange år. Systemet har, for mange personer med autisme, der ikke har noget sprog, vist sig at være en brugbar måde at kommunikere på. Kort fortalt er det et system, hvor man udveksler små kort med billeder, for at få udtrykt/opfyldt et behov eller et ønske.

Systemet er oprindeligt blevet udviklet for små børn med autisme, men har siden med stor succes været brugt af både unge og voksne med autisme. Systemet er enestående og adskiller sig fra mange andre metoder på grund af nogle vigtige ting. Først og fremmest: her er det barnet/personen med autisme, der spontant tager initiativ til kommunikationen, og ikke den voksne/pædagogen. Man behøver ikke at anskaffe dyrt udstyr eller kostbare hjælpemidler.

Det eneste, som pædagogen er nødt til at gøre, er at undersøge, hvilke ting (typisk mad, legetøj og lignende), barnet bedst kan lide, og hvilke ting han/hun slet ikke kan lide. Har man fundet ud af det, og har man et billede af hver ting, kan man komme i gang.

Grundprincippet: Hvis jeg vil have noget, skal jeg selv bede om det ved at tage et kort og lægge det i hånden på den person, der kan give eller hjælpe mig.